Eger először

 2009.04.11. 16:52

Thummerer Cabernet Sauvignon 1997

Évjárat:  1997

Típus: száraz vörös

Termőhely: Noszvaj, Egri Borvidék 

Dugó: Natur 45x24

Ár: nincs forgalomban

  

  Egy már rég nem forgalmi tétel került a kezem ügyébe, az egyik polcon bújt el a pincében, 2004-es évjáratúnak álcázva magát.. Most 2009-et írunk, ami 1997-hez viszonyítva egy távoli szám. Akik még emlékeznek rá, azoknak biztosan rémlik, hogy körülbelül erre az időszakra datálható a magyarországi „bor-bumm” eleje. Ekkor jelentek meg nagyobb számban az úgymond hatalmas érlelési potenciállal rendelkező, mély tanninú, magas alkoholú főleg villányi és kisebb arányban egri száraz vörös borok. Ezekhez a tételekhez tartoztak Thummerer család borai is. A szakma ájuldozott, hogy micsoda nagyformátumú borok vannak magyarországon, legalább 10 de inkább 20 év mire a csúcsra érnek, mire megszelídűlnek a tanninok, lekerekednek a savak. Miután ezt majd minded cikkben és kóstolón megállapították, leírták és elszajkózták, utána krokodilkönnyeket hullatva és holmi idő előtti pazarlást emlegetve az összes palackot sorjábban kibontották és a tartalmukat megitták.

 

  Ezek után szerencsésnek érzem magam, hogy egy szerencsés balesetnek illetve a feledékenységnek köszönhetően ráakadtam erre a palack borra.

 

  Kissé ünnepélyes hangulatban leporoltam a dekantáló karafomat, és elkezdtem beleönteni a bort. Ezt a bort kb 5 éve kóstoltam utoljára, mély nyomot nem hagyott bennem, de jó benyomást tett, erre emlékszem. Egy angol úriember is ezen a véleményen volt, vissza ment a vinotékába, ahol vette a bort, hogy még kér egy kartonnal, ott mondták neki, hogy elfogyott és már a pincénél sincs, erre a kedves britünk visszakérdzett, és mikor lesz legközelebb?

Míg ezt végiggondoltam a bor ki is levegőzőtt, lássuk.

 

 

  Színe az oxidáció biztos jelét viseli magán: barna. A bor tükrös, a palack alján sem látni kiválást, ami nem semmi egy 12 éves bornál, le a kalappal a borász előtt, a technológia rendben van. Másrészrő ez a barnaság nem sok jóval kecsegtet.

 

Illatában melegség lekvárosság, a som illata dominál, kedvesen csiklandozza az ember orrát.. Az éretlen cab sav-ra jellemző paprikás illatnak nyoma sincs.

 

   Íze szép. Telt, lekerekedett taninok, még mindig kissé éles savérzet. Kitölti az ember száját, szépen meg van komponálva és még mindig a csúcson van, leginkább egy harmincas évei elején járó ereje teljében lévő, elbűvölő nőhöz hasonlítanám. Öröm volt inni ezt a bort.

 

  Összbenyomás 7 pont és egy igazolás a borszakértők felé, hogy valóban jól érlelhetők ezek a borok, bár abban nem vagyok biztos, hogy még 12 évet kibírna.

 

Címkék: vörös száraz eger

A bejegyzés trackback címe:

https://boramitiszom.blog.hu/api/trackback/id/tr841059593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása