Cseh, cseh, cseh

 2009.03.28. 08:10

Chateau Valtice AD 1640, Frankovka 2003 (Kékfankos)

  

Évjárat: 2003

Típus: száraz vörös

Termőhely: Cseh Köztársaság

Dugó: Twintop 45x24

 

Egy este feleségem vörösbort kívánt, a zökkenőmentes vasképzés érdekében. Mivel egy tejfakasztó parti apropóján gyakorlatilag nullára futott a borkészletem, ezért a késői órára való tekintettel a hiperes megoldás tűnt az egyetlennek, amikor eszembe jutott, hogy pár napja kaptam két veretes bort a mediterrán éghajlatáról is híres Cseh Köztársaságból, melyek egyike vörös.

 

Az est megmentője egy 2003-as kékfrankos, tótul frankovka. Lássuk. Twintop márkázott 45-ös dugó, ok.

 

Színe egy erősebb silleré, talán rubint pirosnak nevezném, ha tükrös lenne, de kissé opálos.

 

Illatában semmi különös, kissé zárt, sajnos később sem akart kinyílni, pedig szorgalmasan melengettem, mozgattam, ilyen intezitást inkább egy silányabb oportótól várna az ember. A kékfrankos jegyek felfedezhetőek benne ha nagyon keressük, etalonnak semmikép nem lehet beállítani.

 

Szájban tovább kísér a semmi különös érzés. Kimondottan vékony bor. Tannin tartalma elenyésző. Mélységet, komplexitást nem kell benne keresni, mert nincs, nem egy ideologizálható bor.

Ízében is inkább siller, mint vörös. Technológia szempontból egy tisztességesen elkészített, hibátlan bor, valószínűleg jó analitikai paraméterekkel is rendelkezik, viszont organoleptikusan „üres”.

 

Summázva. A bor rendben van, borászati szempontból, fogyasztói oldalról nézve viszont nagyon halovány. Szerencsére kaptam,mivel pénzt nem adnék érte. Ha mégis fizetni kellene és rám bíznák, hogy mennyit adok érte, akkor 600 Ft lenne a plafon. De mivel a szükség nagyúr, az első kortyokat követő kritika után kedves nejem kijelentette a pohár végén, hogy ez a bor is legalább olyan jó lesz élettanilag, mint egy soproni kékfrankos. 2,5 pont, a bornak nincs sok ideje hátra.  

 

Címkék: cseh vörös száraz

A bejegyzés trackback címe:

https://boramitiszom.blog.hu/api/trackback/id/tr871030498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása